FOTOBOEK ACHTEROM IS BESCHIKBAAR VANAF 14 SEPTEMBER

Uniek fotoverhaal Achterom over ongebruikte voordeuren

Een fotoboek met een voorwoord geschreven door Wim Daniëls

Deurne, 14 september 2021

Met name in het buitengebied is het nog steeds een veelvoorkomende gewoonte om de voordeur niet te gebruiken. Iedereen gaat door de achterdeur. Amateur-fotograaf Wilbert Verkaar heeft dit ‘cultureel erfgoed’ visueel gemaakt in zijn fotoserie met de treffende titel “Achterom”. Het fotoboek bestaat uit een amusante serie foto’s van huizen met voordeuren die overduidelijk niet in gebruik zijn. 

Geen pad

Verkaar is een liefhebber van dergelijke fotoseries die de aandacht vestigen op vaak onopgemerkte alledaagse gewoontes van mensen, zoals in het werk van Jan Dirk van der Burg. Achterom is ook zo’n boek, eentje met een nostalgisch tintje. De foto’s tonen grasvelden voor de voordeur, of struiken, bloemen of bloempotten. Maar geen pad naar de deur. Wim Daniëls schrijft in zijn voorwoord: “In de prachtige fotoserie in dit boek zie je dat de voordeur bij sommige mensen volledig of nagenoeg volledig in onbruik is. Er loopt geen betegeld pad naartoe, meestal zelfs geen zandpaadje. Er is in feite niets wat naar die voordeur leidt, waardoor je als bezoeker ook als vanzelf gaat denken: bij die deur moet ik niet zijn.”

Cultureel erfgoed

Achterom gaan beschouwt Verkaar als een stukje ‘cultureel erfgoed’. Zelf afkomstig uit een Brabants dorp was hij al bekend met het oude gebruik, waarbij mensen op basis van vertrouwen en gastvrijheid met elkaar omgaan. Het heeft te maken met een levensinstelling, met gemoedelijkheid. Achterom gaan heeft iets informeels en vertrouwds. Je stapt immers direct in de privé-sfeer van de bewoners. Verkaar heeft dit gebruik willen vastleggen.

Achteromkomen is vooral iets van het dorp. In de stad was er meer het befaamde touwtje uit de brievenbus, dat eenzelfde soort toegankelijkheid illustreert, aldus Wim Daniëls.

Jan Dirk van der Burg (Fotograaf des Vaderlands): “Een jaloersmakend mooie serie.”

Wim Daniëls (schrijver, presentator, acteur): “Een prachtig fotoboek. Voorom tonen om achterom tot uitdrukking te brengen.

Het fotoboek is verkrijgbaar op www.uitgeverijhooggras.nl.

Informatie over het fotoboek

Hard cover genaaid gebonden, formaat 23x23cm, 48 full-color foto’s op 170 gr. Silk MC papier

Prijs €22,95

ISBN: 978-90-8317-040-4